Veien til SDDC og hyperkonvergens

SDDC-InsideHva er egentlig det programvare-definerte datasenteret?  Hvordan fungerer det
og hvilke fordeler gir det.  Hyperkonvergens
(Hyperconverged Infrastructure) er også et annet begrep du vil møte i tiden fremover.

Har du ikke helt oversikt og føler deg litt forvirret?
I så fall er du ikke alene…

Jeg har i dette innlegget tatt et skritt tilbake og forklarer SDDC sett i forhold til den reisen VMware har vært på de siste 15 årene.
Artikkelen begynner med litt grunnleggende VMware før vi ser nærmere på SDDC og hyperkonvergens. Heng deg på, denne reisen vil du ikke gå glipp av!

Et tilbakeblikk, slik startet det hele

Bildet under viser datarommet slik det så ut rundt årtusenskiftet.  Hver applikasjon hadde sin egen dedikerte server. Forskjellige operativsystemer krevde også separate fysiske servere. Ressursutnyttelsen var svært dårlig (ofte under 10%) og de fleste datarom slet med strøm/kjølings problematikk.

VMWBasic1

divider

vmbasic

VMware lanserte i 2001 ESX, bransjens første X86 hypervisor.
Med dette kunne man simulere fysisk maskinvare og på den måten kjøre mange instanser av operativsystemer med applikasjoner på en og samme fysiske server. Virtuelle servere ble fort et vanlig begrep i bransjen.

VMware bygget videre på fundamnetet med en virtualisert infrastruktur og lagt til en rekke avanserte egenskaper :
vMotion, Storage vMotion, High Availibility, App HA, Fault Tolerance, DRS, DPM,
SRM, vShield Zones, VMSafe, Distributed Switch, NIOC m.f.

VMware vSphere er kombinasjonen av ESXi hypervisoren og egenskapene listet over.
De aller fleste datarom rundt i verden bygger på VMware teknologi.
Kundene opplever bedre ressursutnyttelse, stor fleksibilitet, enklere administrasjon, høy oppetid og ikke minst kraftig reduserte kostnader.

vmwarebas1

Historien gjentar seg, nå skal resten av infrastrukturen virtualiseres

Som dere ser av historien over, har virtualisering revolusjonert datarommet det siste tiåret. Men nå står resten av infrastrukturen med datalagring, nettverk og sikkerhet for tur.
Du kan sammenligne denne infrastrukturen med fysiske servere før VMware ESX gjorde sitt inntog ved årtusenskiftet.

The Software-Defined Data Center handler om å flytte de siste elementene i datarommet fra sine maskinvare-siloer opp til et virtualisert rammeverk der disse spiller rollen som data-tjenester.

storbasserv«Men hardware er vel bedre enn software?»  spør noen.
Realiteten er at de aller fleste infrastrukturtjenester allerede er programvare. Programvare er det et moderne datarom er bygget på.

La oss ta utgangspunkt i et lagringsystem som bildet til høyre viser.  Dette er i bygget opp av standard X86 servere,  et standard operativsystem (både Linux varianter og Windows er ofte brukt her).  Bak navn som Data ONTAP, Clariion FLARE, VNXOE, 3par InForm og Compellent Storage Center skjuler det seg et standard operativsystem med tilpasninger og tillegg.
Til slutt legger leverandøren sin unike funksjonalitet som som programvare-tjenester på toppen av denne tradisjonelle infrastrukturen.

Tilsvarende gjelder dette også for nettverks- og sikkerhetsinfrastruktur med egenskaper som routing, switching, lanstbalansering, wan optimalisering, brannvegger etc.

Verdien til produsentene ligger ikke i maskinvaren eller det generiske operativsystemet. Det er tjenestene de har utviklet på toppen som er interessant. Det er disse tjenestene vi skal ta med oss videre på reisen. 

TrafInf
Vi løfter tjenestene inn i et virtualisert rammeverk – SDDC

Med SDDC har VMware laget et virtualisert rammeverk hvor produsentene kan tilby sin funksjonalitet som som virtualiserte Data-Services. NSX er fundamentet for nettverk og sikkerhet, mens VSAN er fundamentet for datalagrings tjenester.
sddcb10

divider

Regelstyrt administrasjon og tildeling vil dramatisk forenkle daglig drift.  Automatisering kan også realiseres på en mye enklere måte.
Virtuelle servere og applikasjoner får raskt og enkelt tilgang til nødvendige tjenester uten å forlate den virtuelle verden. Dette gir helt nye muligheter!

Men Rom ble ikke bygget på en dag.  Tradisjonell infrastruktur vil leve side om side med SDDC i tiden fremover. VMware har lagt til rette for dette ved hjelp av ulike grensesnitt. For datalagring vil det kommende Virtual Volumes (VVOLS) grensesnittet stå svært sentralt.

SDDC Intro1

divider
VMware åpner også opp for utvidelser og integrasjon mot ikke-virtualiserte servere og plattformer fra konkurrenter. Mange 3.part leverandører tilbyr slike løsninger og disse vil fungere som brobyggere.  EMC sin ViPR er et eksempel på dette.
divider
SDDC Intro2

 

Hyperconverged SDDX R720XDHyperkonvergens

Det har vært mye snakk om konvergert infrastruktur de siste par årene, der infrastrukturleverandører tilbyr testede og sertifiserte pakker med tradisjonell infrastruktur tilpasset forskjellige behov. Dette har sine klare fordeler,  men er samtidig bare noen skritt på en lengere reise.

Der konvergert infrastruktur fortsatt baserer seg på tradisjonell infrastruktur for lagring, nettverk og sikkerhet. Bygger en hyperkonvergert løsning deler eller alle disse egenskapene inn i ett og samme system basert på vanlig X86 maskinvare.

I en hyperkonvergert løsning vil data og applikasjoner prosseseres og leve side om side innenfor samme system, ikke i tradisjonelle siloer.  Forsinkelse (latency) vil reduseres, ytelsen blir bedre og kostnadene lavere ved å bruke standard hyllevare X86 servere med lokaldisk som knyttes sammen i et fleksibelt scale-out lagringssystem med høy ytelse.

SDDC Intro3 Hyperconverged

 

Disruption AheadDisruption

Som dere skjønner så står vi foran store endringer i årene som kommer. Dette skjer ikke over natten, men snøballen har begynt å rulle. Dette betyr også at etablerte partnerskap i bransjen vil bli utfordret. Kundene vil tjene på at leverandørene nå stiller spørsmålstegn ved etablerte sannheter og utfordrer hverandre.  Konkurranse er bra!

Gartner sier i en rapport fra høsten 2013 følgende:
«By 2016, server-based storage solutions will lower storage hardware costs by 50% or more.»

ESG (Enterprise Strategy Group) sin undersøkelse fra 2013 bekrefter det samme. Over 32% av de spurte svarte følgende på spørsmålet om sin langsiktige lagringsstrategi:
«Storage will become less specialized, based on cheap HW and SW delivered from virtualisation layer» 

Computerworld Norge skriver høsten 2013 følgende om VMware SDDC:
«Programvaren overtar. Maskineriet mister sin dominans.»

Kundene bekrefter også det samme. En stor amerikansk bank evaluerte i fjor forskjellige alternativer for sitt fremtidige datasenter.  De utfordret også VMware i forhold til et ekte programvare-definert datasenter der vi måtte gjenomføre en omfattende Proof of Concept (PoC). Kundens egen konklusjon kan dere se i grafikken under.
sddc-sav

 

Jeg håper dette forklarte mere enn det forvirret…

VMware lanserer om få dager bransjens første hypervisor baserte software-defined storage system – VMware Virtual SAN.
Jeg kommer tilbake med alle detaljene i slutten av uka. Men jeg kan allerede røpe at det ser svært lovende ut!

All informasjon om VSAN er nå tilgjengelig her på vFokus:
http://vfokus.no/2014/03/vmware-vsan-fremtidens-lagring-i-dag/

2 tanker om “Veien til SDDC og hyperkonvergens

    • Bare hyggelig Øystein. Jeg hadde en oppdatering for våre VMware sine partnere i forrige uke som inspirerte meg til å skrive dette.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.