Dirigent eller diktator?

karajan2En dirigent eller orkesterleder instruerer og leder orkesteret. Han/hun tilrettelegger og får fram det beste i hver utøver. Dirigenten lytter, tilpasser og sørger for at hver utøver samkjøres med resten av orkesteret.
I tillegg til gode lederegenskaper kreves det meget gode samarbeidsevner av en dirigent.

dictator1Diktatoren er også en leder, men han lytter ikke til andre. Samarbeid finnes knapt i vokabularet til diktatoren. All makt ligger hos denne personen eller en svært liten gruppe. Det mest ekstreme er et totalitært diktatur, hvor det ikke eksisterer noen frihet (ref. Wikipedia).
Resultatet er ofte motstand og opprør mot diktaturet.
Illustrasjonen er forøvrig Chaplin i rollen som diktatoren.

Dirigenter og diktatorer på datarommet

Det finnes mange eksempler på diktatorer og dirigenter i IT bransjen.  Både blant leverandørene men også hos kundene.
IT avdelinger som ikke lytter og tilpasser seg bedriftens og brukernes behov vil gå tøffere tider i møte.  Vi ser allerede mange tilfeller av «Shadow IT» hvor brukere og enkelte ganger hele avdelinger går bak ryggen til egen IT avdeling.  De skaffer seg produkter og eksterne tjenester uten godkjenning fra egen IT avdeling.

iphone5En fersk undersøkelse fra VMware viser at bedrifter må forbedre de ansattes tilgang til de verktøyene de trenger for å være produktive. Mer enn halvparten av nordiske ansatte mener at deres organisasjon ikke tilbyr dem de mobile enhetene og applikasjonene som trengs for å være mest mulig effektive.  Undersøkelsen til VMware viser at én av to ville vurdert å bytte jobb om det ble forbudt å bruke egen smarttelefon eller nettbrett på jobben.

Hvem skal være orkesterlederen på ditt datarom?

Samtidig med dette pågår det nå en kamp om kontrollen på datarommet.  De ulike aktørene kjemper om å få være dirigenten på ditt datarom – orkestratoren.
Noen leverandører ønsker å låse sine kunder til sin plattform med svært få muligheter til å samhandle med andre løsninger – Et lite snev av diktatur på datarommet?auto

Rollen som orkesterleder på datarommet er svært viktig.
Det har vært mye snakk om cloud og automatisering av IT det siste året.  Orkestreringsverktøyet du velger vil spille en sentral rolle her.
Dette verktøyet skal forene alle ressursene og automatisere manuelle prosesser. Tjenestene som produseres skal være lett tilgjengelig via selvbetjeningsportaler for brukerne.
Det er mange leverandører som ønsker å innta denne rollen i ditt datarom. Velg derfor en dirigent, ikke en diktator.

VMware vCAC – Dirigenten på datarommet

vc2b

(Klikk på bildet over for en større versjon)
En av de beste løsningene for å automatisere og orkestrere datarommet er VMware vCloud Automation Center (vCAC).  Denne støtter i tillegg til VMware sitt eget økosystem også konkurrerende løsninger fra Amazon, Microsoft, KVM, Citrix m.f.
VMware vCAC 5.2 støtter også en rekke grensesnitt mot serverinfrastruktur, inkludert HP iLO, Dell iDRAC og Cisco UCS Manager.

sddcb

Med VMware vCloud Automation Center får du et orkestreringsverktøy som støtter både virtualiserte og fysiske miljøer.  Det er full støtte for alle hypervisor teknolologier: VMware ESX/ESXi, Microsoft Hyper-V, KVM og Xen.
Du kan kombinere egne interne tjenester (private cloud) med tjenester du kjøper fra f.eks. Microsoft Azure eller Amazon (public cloud).

Alle interne og eksterne ressurser og tjenester samles, automatiseres og tilgjengeliggjøres via selvbetjeningsportaler for brukeren.

VMware vCAC er på en måte datasenterets svar på Herbert von Karajan, en av tidenes største dirigenter. I motsetning til Karajan, lever VMware vCAC i beste velgående 🙂

vipr-vmwareVMware vCAC + EMC ViPR
For noen uker siden skrev jeg om EMC ViPR Software Defined Storage.
Dette er EMC sin orkestrator for datalagring.  Denne er selvfølgelig tett integrert med VMware vCloud Automation Center.  Se videoen under for en demo av dette.

Det viktige valget

Nå står vi foran en av de største endringene på lenge. Vi skal automatisere mange tidkrevende og manuelle prosesser på datarommet. Det betyr at du må overlate en del av kontrollen til intelligent programvare der du definerer reglene for hva som skal tillates og ikke.

Endringer kan være utfordrene, å gi slipp på kontroll er muligens enda vanskeligere for mange. Derfor er det lett å utsette slike beslutninger.  En slik endring er ikke gjort over natten, det er derfor viktig at du begynner prosessen.

Control2Et stykke ut i et slikt prosjekt må man velge et orkestreringsverktøy. Dette er et viktig valg og levner lite rom for risiko.
På samme måte som kapteinen i et fly stoler på autopiloten, må du stole på verktøyet for automatisering av IT.
Velg derfor en leverandør med lang erfaring og solide referanser.

Coopetition

openstack-cloud-software-vertical-largeVMware er også en stor bidragsyter i opensource cloud computing plattformen OpenStack. Dette samarbeidet støtter opp om VMware som den store orkestratoren.
«Selv om OpenStack på noen områder er en konkurrent er det viktig for VMware å samarbeide og ikke minst gi kunder valgfrihet» sier Pat Gelsinger, CEO i VMware.
EMC har også OpenStack støtte for flere av sine produkter, inkludert ViPR.
På listen over supportere finnes også HP, Dell, IBM, Cisco, NetApp, Red Hat m.f.
Det må derfor være lov å spørre om hvorfor sentrale aktører som Microsoft, Oracle, Amazon og Google velger å stå utenfor.  Se hele listen over supportere til OpenStack her.

puzzleIntegrasjon blir svært viktig fremover.  For de fleste leverandører er det en fin balansegang mellom å sikre egne interesser og samtidig gi kunden valgfrihet.  Bildet er ikke helt svart-hvitt, men noen er flinkere til samspill enn andre.

Ytterligere informasjon ?

Klikk på videoen under for en presentasjon av VMware vCAC

Klikk på videoen under for en presentasjon av EMC ViPR + vCAC integrasjon

 

2 tanker om “Dirigent eller diktator?

 1. Microsoft har en ende til ende-løsning med Windows Server, Azure og System Center som allerede leverer en komplett plattform som muliggjør kundenes visjoner for implementering av Private-, Public- og Hybrid Cloud (med orkestrering på alle nivåer). Vi mener disse produktene og løsningene leverer den beste, mest fleksible og mest stabile plattformen for våre kunder. (Det var propagandaen…)

  Når det gjelder å stå utenfor OpenStack så er ikke bildet riktig så binært som du ønsker (?) å gi inntrykk av. Microsoft jobber faktisk aktivt med OpenStack, se blant annet her:

  http://blogs.technet.com/b/openness/archive/2012/04/18/openstack-hyper-v.aspx
  «Microsoft is working with the OpenStack community to restore and enhance Windows Server Hyper-V support in OpenStack to benefit customers planning to use the two together. We have put together a dedicated team at Microsoft focused on working with the community to support this effort……»

  «Windows Server 2012 Hyper-V, Microsoft Hyper-V Server 2012 and Windows Server 2008 R2 Hyper-V, and Microsoft Hyper-V Server 2008R2 are supported hypervisors in OpenStack starting with the Essex release of OpenStack. Details of the integration functionality can be found here: http://wiki.openstack.org/Hyper-V »

  -Erik-

  (red. adm. Erik Laurhammer jobber hos Microsoft)

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.