VMware Software Defined Storage, Del 2: Virtual Flash

I forrige innlegg så vi overordnet på VMware Software Defined Storage og hvordan Virtual Volumes vil gi større granularitet, enklere oppsett og en mye større grad av automatisering.
Nå skal vi se nærmere på Virtual Flash (vFlash).  Husk at dette er fremtidige teknologier og at ting kan endre seg…

Flashteknologi har endret på spillereglene innenfor datalagring. Der man tidligere måtte ha svært mange mekaniske disker for å oppnå høy ytelse, kan man nå klare seg med noen få flashdisker (SSD) i kombinasjon med kostnadseffektive nearline (NLSAS) disker.  Flash er også tilgjengelig som PCIe kort med enda bedre ytelse og svært lav forsinkelse.

 

Disse flash ressursene planlegger VMware nå å samle og tilgjengeliggjøre som en sentralt styrt ressurspool på samme måte som CPU og minne.

Skissen til høyre viser hvordan Software Defined Storage med Virtual Flash inngår som en sentral ressurspool sammen med prosessorkraft og minne.

VMware vil også åpne opp for partnere slik at disse kan tilby verdiøkende tjenester som plug-in moduler. Alt via et veldefinert sett med API’er.

VMware Flash Caching

Virtual Flash (vFlash) kan deles inn i to elementer:

  • Infrastruktur med virtualiserte flash ressurser tett integrert med vSphere egenskaper som HA, vMotion og DRS.
  • Flash basert host caching.

Med VMware Virtual Flash Caching kan man øke ytelsen på virksomhetskritiske applikasjoner med en faktor på 4-5X ganger.

Det finnes lignende teknolologier i dag, for eksempel VFCache fra EMC.  Denne og tilsvarende teknologier har fortsatt en plass i fremtidens datasenter og vil supplere VMware Virtual Flash.
EMC VFCache har en del egenskaper som VMware Virtual Flash mangler i grunnutgaven, bla. deduplisering og kommunikasjon med flash basert caching på lagringsystemet (EMC FAST Cache), denne autotieringen på tvers av nettverket er unikt for EMC i skrivende stund.

I tillegg til  basis cache funksjonalitet ønsker VMware å lage et standardisert rammeverk der partnere som EMC og andre kan tilby merverdi i form av plug-in moduler som gir forbedret funksjonalitet og høyere ytelse.
På samme måte som Virtual Volumes er granulært ned på VM nivå, vil Virtual Flash også gi deg muligheten til å slå av og på flash akselerasjon på VMDK nivå.

Det finnes tre ulike caching modes i VMware Virtual Flash:

  • Virtuell server uten lokal flash cache
  • Virtuell server med transparent flash cache (både write-through og write-back). Hypervisor kernel basert caching. Direkte i dataveien mot underliggende lagring.
  • Virtuell server med flash presentert som en blokk ressurs.
    Caching mekanismen ligger i hver VM.Alt styres fra en sentralisert flash-pool der man setter reglene for rettigheter og rammebetingelsene for hvor mye kapasitet hver enkelt virtuelle server får lov til å bruke. Denne sentrale ressursstyringen er automatisert og svært fleksibel.  Den vil sørge for optimal utnyttelse av flash ressursene til en hver tid.  Inaktive servere vil f.eks. ikke forbruke noe av flash kapasiteten fra poolen.

Stay tuned…

I neste uke står siste teknologi i Software Defined Storage for tur:  Virtual SAN (vSAN) / Distributed Storage.

Les også innlegget om VMware Virtual Volumes om du ikke har gjort det ennå.

 

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.